همه چیزی که باید درباره کیست سیست آدنوما بدانید
1 آبان 1400
مطالعه مقاله 4 دقیقه زمان نیاز دارد
یکی از شایعترین کیستهای تخمدانی که بین خانمها شایع است، کیست آدنوماست. شاید پزشک به شما گفته باشد که به این اختلال مبتلا هستید و سوالاتی درباره آن برایتان پیش آمده. اگر میخواهید کیست سیست آدنوما را بشناسید تا پایان این مطلب از وبسایت دکتر سروی ما را همراهی کنید.
کیست سیست آدنوما چیست؟
کیست آدنوما یکی از یکی از انواع کیستهای تخمدان بوده و به نام موسینوس کیست آدنوما هم معروف است. معمولا خانمهایی که در سنین 30 تا 40 سالگی قرار دارند به این کیست مبتلا خواهند شد. این کیست تخمدانی در بیشتر موارد خوشخیم بوده و نباید نگرانی بابت آن داشته باشید. البته تا کنون هیچ دلیل قطعی برای بوجود آمدن این کیست بیان نشده و نمیتوان گفت که فقط کم یا زیاد بودن هورمونی باعث تکیل آن میشود.
کیست سیست آدنوما در بخش اپیتلیال رشد خواهد کرد. این کیست معمولا شبیه یک یا چند غده در یک یا هردو تخمدانها بوجود میآید.
حتما بخوانید: کیست کورپوس لوتئوم را بشناسید
کیست سیست آدنوما درچه صورتی خطرناک است؟
همانطور که گفته عواملی که باعث میشود این کیست تشکیل شود، هنوز هم مشخص نیست. طبق بررسیها انجام شده، میتوان نتیجه گرفت که این تومورها درخانمهای چاق و کسانی که بعداز دوران یائسگی از داروهای هورمونی استفاده میکنند بیشتر دیده شده. البته این را هم بگوییم که این موارد همیشه هم باعث بروز کیست سیست آدنوما نخواهد شد. این عوامل فقط شانس ابتلا به کیست سیست آدنوما را افزایش میدهند. البته به این موضوع هم دقت داشته باشید که نمیتوان گفت کسی که این عوامل را ندارد، تحت هیچ شرایطی به این اختلال مبتلا نخواهد شد!
علائم کیست آدنوما
اگر شرایط گفته شده را داریذ و حس میکنید این غده در بدنتان رشد کرده باید علائم آن را بشناسید. علائم این کیست به شرح زیر هستند:
- درد شکم و لگن
- نفخ شکم بهدلیل وجود غده یا مایعات
- سفتی شکم بهخاطر تجمع مایعات
- اختلالهای گوارشی مانند یبوست
- سیر شدن بعداز میل کردن مقدار کمی غذا
- کاهش وزن
- کم شدن اشتها
- خستگی
- خونریزیهای غیرطبیعی در چرخه قاعدگی
ویژگی کیستهای آدنوما
کیست سیست آدنوما ویژگیهای خاصی دارد که بهتر به شما کمک که بتوانید آن را شناسایی کنید. برای مثال این کیستها بدون درد هستند و در بیشتر موارد شبیه یک غده مشاهده میشوند. این کیستها معمولا حدود 5 سانتیمتر هستند، اما در برخی موارد بزرگتر هم خواهند شد. کیست آدنوما در برخی موارد ب اندازه 10 سانتیمتر هم دید شده. غدههایی که بزرگتر از حالت عادی شده باشند، ممکن است پاره شوند و مایعات داخل آن به بیرون ریخته شود. در این موارد ممکن است کیستهای سیست آدنوما خطرساز شوند.
روشهای تشخیص کیستهای آدنوما
فقط با مطالعه یک مطلب عادی نمیتوانید خودتان در خانه وجود این کیست را تشخیص دهید. پس چطوری باید این کیستها را تشخیص دهیم؟ اگر علائم و نشانههای گفته شده را در خودتان دیدید، سریع به پزشک مراجعه کنید. پزشکان نسبت به شرایط مختلف یکی از روشهای زیر را برای شناسایی این غدهها استفاده میکنند.
- معاینه لگن
- بررسی پرونده پزشکی
- محاسبه تعداد گلوبولهای قرمز
- لاپاراسکوپی
- نمونهبرداری از کیست
- رادیولوژی
- سیتی اسکن
- MRI
- سونوگرافی
انتخاب روش تشخیص به علائم و تشخیص پزشک ربط دارد بههمیندلیل نمیتوان روشی ثابت برای آن بیان کرد.
کیست سیست آدنوما چه عوارضی دارد؟
همانطور که در بخشهای قبلی هم گفته شد، این کیستها خوشخیم هستند و در موارد کمی باعث بروز عوارض خواهند شد. درهرصورت باید عوارض آن هم بیان شود. درصورتی که این کیست پاره شود، ممکن است عوارض بدی را دربر داشته باشد. همچنین شاید وجود این غدد باعث پیچیده شدن تخمدان شود. در اینصورت احتمال حذف تخمدان افزایش خواهد یافت.
کیست آدنوما روی بارداری تاثیر دارد؟
بهترین پیشنهاد این است که هر زوج قبل از اقدام برای بارداری، به پزشک متخصص مراجعه کرده و چکاپ پیش از بارداری را انجام دهد. اگر این کیست در بدن خانمی وجود داشته باشد، بعداز معاینات مختلف وجود آن ثابت خواهد شد. بعداز اینکه پزشک از وجود آن مطمئن بشود، تصمیم میگیرد که برداشتن آن لازم است یا نه. کیست سیست آدنوما در کل مانع بارداری نمیشود، اما ممکن است پزشک هنگام جراحی مجبور به خارج کردن تخمدان شود که در اینصورت بارداری غیرممکن خواهد شد. البته نگران نباشید، چون این مورد به ندرت اتفاق میوفتد. حتی اگر یکی از تخمدانها هم خارج شود، تخمدان دیگر باقی خواهد ماند که بتوانید باردار شوید. همانطور که گفته شد در برخی از موارد ممکن است کیست باعث پیچش تخمدان شود. اگر این اتفاق بیوفتد، تخمدان پاره شده و اجزا داخل آن داخل شکل خواهد ریخت.
کیستهای آدنوما چطور درمان میشوند؟
روشهای زیادی برای درمان این نوع کیستها وجود دارد. اگر کیست آدنوما کوچک باشد، نیازی به جراحی نیست و خودبهخود از بین خواهد رفت. بد نیست بدانید که تعداد زیادی از کیستهای تخمدان بدون نیاز به عمل جراحی دفع خواهند شد. درصورتی که پزشک تشخیص دهد برای خارج کردن کیست سیست آدنوما نیاز به عمل جراحی است، این کار را انجام میدهد. این عملهای جراحی هم بدون عوارض بوده و هیچ آسیب جدی به بدن وارد نمیکند. مراقبتهای بعداز عمل بسیار مهم است. باید به حرفهای پزشک عمل کنید. استراحت داشته باشید تا زخمهای عمل بهطورکامل بهبود پیدا کنند.
حتما بخوانید: کیست لوتئال چیست؟
کیستهای تخمدان بسیار زیاد هستند و هرکدام از آنها ویژگی خاص خود را دارد که باید بتوانید آنها را بشناسید. امیدواریم که توانسته باشیم اطلاعات کاملی درباره کیست سیست آدنوما به شما بدهیم. اگر سوالی برایتان بوجود آمد از ما بپرسید تا شما را راهنمایی کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید