سرطان در زنان (آشنایی با انواع سرطان های زنان و راه های درمان)
8 خرداد 1400
مطالعه مقاله 4 دقیقه زمان نیاز دارد
سرطان در زنان امروزه بسیار شایع است. در این مقاله قصد داریم سرطان هایی را که بیشتر زنان را درگیر می کنند را بررسی کنیم. انواع سرطان ها در زنان از جمله: سرطان پستان، سرطان روده بزرگ، سرطان آندومتر، سرطان دهانه رحم، سرطان پوست، سرطان Vulva و سرطان تخمدان است. آگاهی زودهنگام از این سرطان ها منجر به پیشگیری از ابتلا و درمان آنها میشود.
بررسی سرطان در زنان( سرطان پستان)
سرطان پستان یکی از شایع ترین سرطانها در زنان است. این بیماری در هر سنی ممکن است رخ دهد ، اما با بالارفتن سن خطر ابتلا افزایش می یابد. به دلیل عوامل خاص، برخی از زنان ممکن است بیشتر از دیگران احتمال ابتلا به سرطان پستان را داشته باشند. اما هر زنی باید در مورد خطرات سرطان پستان و آنچه می تواند برای کاهش خطر ابتلا انجام دهد، آگاهی داشته باشد.
راه حل و درمان سرطان پستان
سرطان پستان ازجمله شایع ترین سرطان در زنان می باشد. یافتن زودهنگام سرطان پستان وقتی که کوچک باشد و گسترش نیافته باشد، درمان آن آسان تر است. همچنین انجام آزمایش های غربالگری منظم مطمئن ترین راه برای یافتن زودهنگام سرطان پستان است.
توصیه ی پزشکان برای بیماران مبتلا به سرطان پستان
سرطان در زنان و به خصوص سرطان پستان یکی از مواردی است که زنان زیادی را درگیر کرده است. زنان 45 تا 54 ساله باید هر ساله ماموگرافی انجام دهند. همچنین زنان 55 سال به بالا می توانند هر 2 سال یک بار به ماموگرافی روی بیاورند یا می توانند غربالگری سالانه را ادامه دهند. غربالگری باید تا زمانی ادامه یابد که یک زن از سلامتی خوبی برخوردار باشد.همه خانمها باید بدانند که هنگام انجام ماموگرافی برای غربالگری سرطان پستان چه انتظاری باید داشته باشند.آزمایش چه کاری می تواند انجام دهد و چه کاری نمی تواند انجام دهد. آنها همچنین باید با نحوه ظاهر سینه های خود آشنا باشند و هرگونه تغییر را فوراً به مرکز بهداشت خود گزارش دهند. زنان در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان به دلیل سابقه خانوادگی، جهش ژنتیکی یا سایر عوامل خطر باید همراه با ماموگرافی با MRI غربالگری شوند.
بررسی سرطان در زنان – سرطان رحم/ آندومتر
سرطان رحم از جمله سرطان در زنان می باشد. این سرطان زمانی اتفاق می افتد که سلول های منطقه ای از بدن به طور غیر طبیعی رشد می کنند. سرطان آندومتر سرطان مخاط رحم است که آندومتر نامیده می شود. آندومتر لایه داخلی رحم است که هر ساله در طول سالهای باروری رشد می کند و منجر می شود که در صورت حامله شدن یک زن آماده حمایت از جنین باشد.
علائم سرطان رحم / آندومتر
شایعترین علامت هشدار دهنده برای سرطان در زنان به خصوص سرطان رحم، از جمله سرطان آندومتر ، خونریزی غیر طبیعی از واژن است. تشخیص این علامت اغلب فرصتی برای تشخیص و درمان به موقع می دهد. در زنان مسن، هرگونه خونریزی، لکه بینی یا ترشحات قهوه ای بعد از یائسگی ممکن است از علائم سرطان آندومتر باشد. زنان جوان نیز در معرض خطر هستند و باید خونریزی نامنظم یا شدید از واژن را یادداشت کنند. زیرا که این مساله می تواند یکی از علائم سرطان آندومتر باشد.
ارزیابی و تشخیص پزشکی و روش های درمان
هنگامی که زنی علائم سرطان رحم را تجربه می کند، باید معاینه لگن ، از جمله معاینه رکتوواژینال و یک آزمایش عمومی انجام دهد. اگر نتیجه ی تست غیرطبیعی باشد ، زن باید تحت بیوپسی آندومتر، سونوگرافی و / یا روش D&C (اتساع و کورتاژ) قرار گیرد. اگرچه اکثر سرطانهای آندومتر به رحم محدود می شوند، اما تیم درمانی شما ممکن است آزمایشات بیشتری را برای تعیین گسترش سرطان توصیه کند. علاوه بر این، ممکن است روشهای خاصی در حین جراحی برای تعیین میزان بیماری انجام شود. این فرآیند مرحله بندی نامیده می شود.
مرحله بندی کمک می کند تا میزان دقیق سرطان و بهترین برنامه درمانی برای شما تعیین شود. پس از جراحی ، سرطان شما به مرحله I ، II ، III یا IV طبقه بندی می شود. همچنین به سرطان یک درجه اختصاص داده می شود که این سطح به چگونگی غیرطبیعی بودن سلول ها در زیر میکروسکوپ اشاره دارد.
بررسی سرطان در زنان – سرطان لوله فالوپ
سرطان لوله فالوپ یکی ازانواع سرطان در زنان است. لوله های رحمی بخشی از سیستم تولید مثل شما هستند. هنگامی که تخمک گذاری می کنید تخمک از تخمدان در امتداد لوله های رحمی به رحم شما منتقل می شود. معمولاً نمی توان گفت که چه عواملی باعث سرطان در زنان می شود.
مواردی وجود دارد که زنان دارای سرطان لوله رحم شباهت دارند. این موارد شناخته شده عبارتند از:
- بیشتر زنان مبتلا به صورت ارثی به سرطان تخمدان ، پستان ، آندومتر یا روده بزرگ مبتلا شده اند.
- مبتلا به سندرم لینچ (یا سرطان روده بزرگ غیرپولیپوزیسی غیر ارثی – HNPCC).
- بیشتر زنان مبتلا به سرطان لوله رحمی بالای 50 سال هستند.
- به ارث بردن یک ژن معیوب (مانند BRCA1 یا BRCA2)
- بیشتر این زنان هرگز بچه دار نشده اند.
بررسی علائم سرطان لوله فالوپ
تشخیص سرطان لوله فالوپ ممکن است دشوار باشد زیرا علائم آن اغلب شبیه علائم بسیاری از بیماری های دیگر است که می تواند بخشی از زندگی روزمره باشد، به ویژه در دوران یائسگی که اغلب سرطان لوله رحمی اتفاق می افتد. علائم سرطان در زنان در قسمت لوله فالوپ می تواند شامل موارد زیر باشد:
- نیاز به ندرت یا فوری و همچنین سایر تغییرات در الگوی توالت ، مانند تغییر در عادات روده.
- اشتهای خود را از دست داده و یا به سرعت احساس سیری کنید.
- کاهش یا افزایش وزن به صورت ناگهانی و بدون علت.
- سوء هاضمه یا سوزش معده.
- ترشحات آبکی از واژن
- تورم در شکم (معده)
- درد در شکم و کمر
- خستگی
اگر هرکدام از این علائم را دارید و برای شما غیرمعمول است یا ادامه دارد، باید به پزشک مراجعه کنید.
روش های تشخیص سرطان لوله فالوپ
پزشک جهت تشخیص سرطان، از شما در مورد سلامتی شما و خانواده ی شما سوالاتی می پرسد و همچنین شما را معاینه می کند و آزمایش خون انجام میدهید. همچنین برای شما MRI یا سی تی اسکن از شکم و لگن تجویز می کند. بسته به نتایج این آزمایشات ، ممکن است توصیه شود شما یک عمل جراحی به نام لاپاراتومی انجام دهید. در این عمل برشی در شکم شما ایجاد می شود تا جراح بتواند اعضای داخل شکم و لگن شما را ببیند. اگر آنها دارای سرطان باشند، بلافاصله با از بین بردن سرطانی که پیدا می شود، درمان را شروع می کنند.
گاهی پزشکان توصیه می کنند که نمونه ای از مایعات (پارازنتز شکمی) یا بافت (نمونه برداری هسته ای) احتمالاً از تخمدان گرفته و آزمایش شود. همه این آزمایشات در مورد سرطان شما به تیم پزشکی اطلاعات بیشتری می دهد تا بتوانند بهترین نوع درمان را برای سرطان خاصی که شما دارید ارائه دهند.
روش های درمان سرطان لوله فالوپ
نوع درمان سرطان شما بستگی به موارد زیر دارد:
- اندازه سرطان و مکانی که در بدن شما قرار دارد (این مرحله به عنوان مرحله سرطان شناخته می شود)
- سرعت رشد و تفاوت آن با سلولهای طبیعی (درجه سرطان)
- از کجا در لوله های فالوپ شروع شده است (نوع سرطان)
- سن ، سلامتی و سابقه پزشکی شما.
پزشکان شما در مورد این موارد با شما صحبت می کنند و به شما کمک می کنند تا بهترین درمان ممکن برای سرطان، سبک زندگی و خواسته های خاص شما را انتخاب کنند.
جراحی های لازم برای درمان سرطان لوله فالوپ
برای برداشتن یک یا هر دو لوله رحمی جراحی انجام می شود. همچنین ممکن است رحم و دهانه رحم شما برداشته شود (معروف به هیسترکتومی کامل) و همچنین تخمدان های شما (معروف به اوئوفرکتومی) ، برخی از غدد لنفاوی مجاور و آمنتوم (بافت چربی که پوشش می دهد اندامی در شکم شما).
این عمل ها گاهی بلافاصله پس از تشخیص سرطان در لاپاراتومی انجام می شود. اگر سرطان به سایر قسمت های بدن شما سرایت کرده باشد، ممکن است جراحی بیشتری برای برداشتن این مناطق در نظر گرفته شود.
شیمی درمانی دارویی است که هدف آن کنترل یا از بین بردن سرطان است. معمولاً این شامل اتصال به IV یا قطره قطره برای چند ساعت است بنابراین دارو می تواند به آرامی در بدن شما آزاد شود.رادیوتراپی با هدف کنترل یا از بین بردن سرطان انجام می شود. اگر تابش خارجی دارید ، در نزدیکی دستگاهی که پرتوهای تابشی را در قوطی شما هدایت می کند دراز می کشید یا می نشینید
بررسی سرطان در زنان – سرطان تخمدان
سرطان تخمدان یکی از انواع سرطان در زنان می باشد. تخمدان ها اندام های کوچکی هستند که هورمون ها و تخمک های زنانه را ایجاد می کنند. زنان معمولاً دو تخمدان کوچک دارند که یکی در دو طرف رحم (رحم) شما قرار دارد.اکثر زنان در معرض خطر بالای سرطان تخمدان دارای جهش ژنی BRCA1 یا BRCA2 هستند ، اما برخی جهش های ژنی دیگر (مانند کسانی که باعث سندرم لینچ می شوند) نیز خطر سرطان تخمدان را افزایش می دهند.
اگر سرطان در زنان تشخیص داده شده باشد و فقط در تخمدان باشد، با جراحی بهبود می یابد. با این حال بسیاری از سرطان های تخمدان تا قبل از رشد و یا گسترش یافت نمی شوند ، بنابراین درمان اغلب شامل جراحی و شیمی درمانی است. در این موارد ، امکان درمان در تعداد کمی از زنان وجود دارد ، اما برای بسیاری از زنان مبتلا به سرطان تخمدان پیشرفته ، درمانی طولانی مدت وجود ندارد.
علل پیدایش سرطان تخمدان در زنان
معمولاً نمی توان گفت که چه چیزی باعث ایجاد سرطان در یک زن می شود اما عوامل خطر شناخته شده عبارتند از:
- بیشتر زنان مبتلا به صورت ارثی به سرطان تخمدان ، پستان ، آندومتر یا روده بزرگ مبتلا شده اند.
- مبتلا به سندرم لینچ (یا سرطان روده بزرگ غیرپولیپوزیسی غیر ارثی – HNPCC) هستند.
- بیشتر زنان مبتلا به سرطان تخمدان بالای 50 سال هستند.
- بیشتر زنان مبتلا به سرطان تخمدان هرگز بچه دار نشده اند.
- یک ژن معیوب را به ارث برده اند (مانند BRCA1 یا BRCA2)
برخی تحقیقات همچنین نشان می دهد که سرطان تخمدان ممکن است با موارد زیر مرتبط باشد:
- آندومتریوز
- درمان جایگزینی هورمون (HRT)
- سیگار کشیدن
- چاقی
بررسی علائم سرطان تخمدان
تشخیص سرطان در زنان از جمله سرطان تخمدان دشوار است زیرا علائم آن اغلب شبیه علائم بسیاری از بیماری های دیگر است که می تواند بخشی از زندگی روزمره باشد، به ویژه در دوران یائسگی که سرطان تخمدان اغلب اتفاق می افتد. شایعترین علائمی که ممکن است سرطان تخمدان را نشان دهد عبارتند از:
- نیاز به ندرت یا فوری و همچنین سایر تغییرات در الگوی توالت ، مانند تغییر در عادات روده.
- اشتهای خود را از دست داده و یا به سرعت احساس سیری کنید.
- کاهش یا افزایش وزن به صورت اتفاقی و ناگهانی بدون علت
- سوءهاضمه یا سوزش معده
- تورم در شکم (معده)
- درد در شکم و کمر
- خستگی
اگر هرکدام از این علائم را دارید و برای شما غیرمعمول است یا ادامه دارد، باید به پزشک مراجعه کنید.
جراحی های لازم برای درمان سرطان تخمدان
برای برداشتن یک یا هر دو تخمدان جراحی (معروف به اووفرکتومی) انجام می شود. همچنین ممکن است رحم و دهانه رحم شما برداشته شود (به عنوان هیسترکتومی کامل شناخته می شود) و همچنین لوله های رحمی ، برخی از غدد لنفاوی مجاور و آمنتوم (بافت چربی که اندام های شکم شما را می پوشاند) انجام شود. این عمل ها گاهی بلافاصله پس از تشخیص سرطان در لاپاراتومی انجام می شود. اگر سرطان به سایر قسمت های بدن شما سرایت کرده باشد، ممکن است جراحی بیشتری برای برداشتن این مناطق در نظر گرفته شود.
شیمی درمانی و رادیو تراپی نیز در روند درمان سرزان تخمدان انجام میشود. همچنین ناگفته نماند که از پرتودرمانی بندرت در درمان سرطان تخمدان استفاده می شود. داروهای هورمونی درمانی نیز جز یکی از روش های در مانی است که برای جلوگیری از هورمون هایی که به رشد سرطان شما کمک می کند ساخته شده است. این مورد بعضی اوقات پس از پایان درمان اولیه استفاده می شود.
سرطان پوست در زنان
هر کسی می تواند به سرطان پوست مبتلا شود ، اما افرادی که پوست روشن دارند بیشتر از افرادی که پوست تیره دارند به سرطان پوست مبتلا می شوند. مهمترین راه برای کاهش خطر ابتلا به بیشتر سرطانهای پوست ، محدود شدن قرار گرفتن در معرض اشعه ماورا بنفش خورشید و سایر منابع مانند تخت های برنزه است.
وقتی بیرون هستید، مخصوصاً در اواسط روز. سعی کنید در سایه بمانید.اگر قرار است در معرض آفتاب قرار بگیرید، از کلاه هایی با لبه، پیراهن آستین بلند، عینک آفتابی استفاده کنید. از ضد آفتاب با طیف گسترده با SPF حداقل 30 در تمام پوست های در معرض آفتاب استفاده کنید. اگر فرزند دارید، از آنها در برابر آفتاب محافظت کنید و اجازه ندهید آفتاب سوخته شوند. همچنین از تمام خال ها و لکه های روی پوست خود آگاه باشید و هرگونه تغییر را فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
سرطان واژن در زنان
سرطان واژن از واژن ، لوله عضلانی ، کانال زایمان نیز نامیده می شود، که دستگاه تناسلی خارجی را به رحم متصل می کند. بیشتر این سرطان ها در پوشش داخلی واژن است و معمولاً در زنان 50-70 ساله دیده می شود. سرطان واژن اولیه یکی از نادرترین سرطان ها در زنان است. از آنجا که بسیاری از سرطان های واژن با ویروس انسانی پاپیلومای انسانی (HPV) نوع 16 و 18 در ارتباط است ، می توان با واکسن هایی که برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم پیشنهاد می شود ، از سرطان واژن پیشگیری کرد.
کلام آخر
شما میتوانید برای مشاوره و تشخیص و روش های درمان سرطان خود به پزشک مجرب زنان و زایمان در غرب تهران ( دارنده فلوشیپ فوق تخصصی نازایی، لاپاروسکوپی و هیستروسکوپی، عضو انجمن نازایی اروپا و آمریکا، دانشیار دانشگاه تهران) مراجعه نمایید.
شماره های تماس جهت رزرو: 88087542-021 و 09195934458 و 09195600342
دیدگاهتان را بنویسید