فریز تخمک و مراحل انجام آن
10 تیر 1402
مطالعه مقاله 4 دقیقه زمان نیاز دارد
روش فریز تخمک نوعی استفاده از تکنولوژی کمک باروری است که در آن تخمکهای بالغ تولید شده، در تخمدانها توسط گاید سونوگرافی واژینال از بدن خارج خواهند شد. تخمکها در محیط خاصی به نام تانک جنین شناسی محافظت میشوند. این تخمکها به مدت ده سال قابل استفاده هستند.
همانطور که میدانید، تخمدانها طی یک سیکل قاعدگی بهطور طبیعی تخمک بالغ تولید میکند. با استفاده از تکنولوژی کمکباروری و مصرف داروهای تحریک تخمکگذاری، تخمدانها قادر هستند تعداد زیادی فولیکول بالغ تولید کنند. تخمکهای تولید شده طی جراحی سرپایی واژینال از بدن جدا شده و برای ده سال تحت محافظت و فریز قرار میگیرند.
با افزایش سن در زنان، احتمال باروری کم میشود. این مورد باعث بروز اضطراب در آنها شده و با فناوری کمکباروری فریز تخمک میتوانیم در آسوده کردن خاطر بانوانی که قصد بارداری در سن بالا را دارند، کمک کنیم.
فولیکولهای بالغ در سنین زیر 35 سال از کیفیت و ماندگاری بیشتری برخوردار هستند. با این حال در سنین 35 تا 42 سالگی قادر به انجام ذخیره تخمک هستیم. همچنین میتوانیم تخمکهای مناسب بهدست آوریم. طی مطالعات جهانی انجام شده، فریز تخمک بالغ در سن بالای 42 سال از موفقیت کمتری در آینده برخوردار است.
کاربرد تخمک فریز شده
1- خانمهای مبتلا به بدخیمی ارگانهای مختلف که بیم آن میرود که در اثر استفاده از روشهای رادیوتراپی و شیمیدرمانی در آینده قدرت باروری خود را از دست دهند، میتوانند قبل از شروع درمانهای تهاجمی فریز تخمک را انجام دهند.
2- بانوانی که در گذشته سابقۀ جراحی روی تخمدان مانند کیستهای تخمدانی و آندومتریوز را دارند هم میتوانند از تکنولوژی فریز تخمک استفاده کنند.
3- افرادی که دچار جهشهای ژنتیکی و بروز یائسگی زودرس هستند نیز از تکنولوژی فریز تخمک در سنین باروری پایین استفاده میکنند.
4- زنان دارای بیماریهای تخمدانی مانند آندومتریوز و آندومتریوزی که لازم به جراحی لاپاروسکوپی هستند، میتوانند قبل از شروع جراحی فریز تخمک را انجام دهند.
خانمهایی که به دلایلی مانند مسائل اجتماعی، اقتصادی و … تمایل به حاملگی در سنین بالا را دارند نیز از فریز تخمک استفاده میکنند. افرادی که کاندید اهدای تخمک هستند در شرایط بدنی مناسب میتوانند فریز تخمک را انجام داده و در زمان مناسب، تخمکهای فریز شده را بهعنوان به شخص دیگری اهدا کنند.
مراحل انجام تکنولوژی فریز تخمک
ابتدا فرد متقاضی به پزشک ناباروری مراجعه میکند. در این مراجعه آزمایشهای سلامت عمومی بدن، بررسی آنتی بادی، آنتی ژنهای ایدز و هپاتیت برای آنها انجام میشود. همچنین آزمایش ذخیره تخمدان یا AMH، آزمایشات هورمونی تخمدان، آزمایشات دیگر شامل پرولاکتین و تیروئید انجام خواهد شد.
سونوگرافی واژینال برای بررسی سلامت عمومی رحم و تخمدان در خانمهای ازدواج کرده تجویز میشود. سونوگرافی ترانس رکتال هم برای بررسی رحم و تخمدانها در دختران ازدواج نکرده صورت میگیرد. سونوگرافی و ماموگرافی پستان از ضروریات شروع سیکلهای فریز تخمک بشمار میرود. بهدلیل اینکه استفاده از داروهای هورمونی در سیر سیکلهای تحریک تخمکگذاری، ممکن است بعضی از بیماریهای زمینهای پستان را ایجاد کند.
انجام این اقدامات ضروری است. شاید در این موارد نیاز به مشورت با پزشک متخصص جراح پستان هم باشد. در دختران مجرد بهدلیل آسیب به پرده بکارت حین تهیه تخمکها، مشاوره پزشکی قانونی انجام میشود. همچنین لازم است یکی از افراد درجۀ یک خانواده در جریان پروسۀ فریز تخمک قرار گیرند و رضایت کامل حاصل شود.
مراحل تحریک رشد فولیکولهای تخمدان
فرد متقاضی فریز تخمک در سه روز اول سیکل قاعدگی به پزشک مراجعه میکند. بعد از مراجعه سونوگرافی واژینال برای بررسی وضعیت تخمدانها و شروع سیکل تحریک تخمکگذاری انجام میشود. درصورت سلامت تخمدانها و عدم وجود کیستهای تخمدان، داروهای محرک رشد فولیکول برای تحریک رشد آنها استفاده میشود. در ادامۀ درمان از داروهای آگونیست و یا آنتاگونیست GNRH نیز استفاده میشود. حین استفاده از این داروها، بیمار چندین بار برای پایش رشد فولیکولی توسط سونوگرافی واژینال یا رکتال به پزشک مراجعه میکند. وقتی فولیکولها به حداکثر رشدِ خود رسیدند، آزمایشات هورمونی برای مناسب بودن زمان تخمکگیری انجام و بیمار آمادۀ جراحی خواهد شد.
حتما بخوانید: کیست تخمدان در بارداری(آیا کیست تخمدان در بارداری خطرناک است؟)
خروج تخمکها از بدن
حین عمل پانچر با استفاده از گاید سونوگرافی واژینال، فولیکولهای بالغ تخلیه شده و مایع حاوی تخمک به آزمایشگاه جنینشناسی تحویل داده میشود. در خانمهای مجرد برای جلوگیری از آسیب به پرده بکارت، شاید لازم باشد که خروج تخمکها توسط روش لاپاروسکوپی انجام شود.
اگر تعداد تخمکهای حاصل در هر سیکل کمتر از میزان مورد نظر پزشک باشد، شاید لازم باشد سیکل پانچر چندین بار تکرار شود. عمل پانچر یا خروج تخمکها یک عمل جراحی سرپایی با حداقل درد است. بیمار در این عمل، حدود دو ساعت پس از خروج تخمک در ریکاوری مورد چکاپ قرار میگیرد و پس از هوشیاری کامل و عدم وجود خونریزی و درد مرخص خواهد شد. درد پس از خروج تخمک ها معمولا با یک مسکن ضعیف کنترل میشود.
پس از خروج تخمکها از مایع فولیکولی، تخمکهای بالغ و سالم در مرحلۀ متافاز 2 شناسایی توسط جنینشناس، شناسایی میشوند. این تخمکها پس از خروج مایع، داخل سلولی با روش انجماد سریع در محیط نیتروژن مایع درحالت فریز قرار میگیرند. تخمکها از زمان فریز تا زمان مورد استفاده قرار گرفتن، در یک محیط مناسب نگهداری شده و دچار آسیب نخواهند شد.
مرحلۀ بهرهوری از تخمک فریز
وقتی خانمی تصمیم به باروری بگیرد، ابتدا سیکل آمادهسازی آندومتر با استفاده از داروهای استروژنی انجام میشود. وقتی رشد آندومتر به مرحلۀ مناسب پذیرش جنین رسید از ابتدای شروع داروهای پروژسترونی (حدود 5 روز قبل از انتقال جنین به آزمایشگاه) جنینشناسی تنظیمات لازم بعمل خواهد آمد. 5 روز قبل از انتقال جنین، جنینشناس اسپرم را داخل تخمک لقاح خواهد داد و جنین حاصله در روز پنجم بهصورت بلاستوسیست و تقسیمات کامل سلولی به رحم انتقال داده خواهد شد.
میزان موفقیت حاصل از استفاده از تخمک فریز شده
میزان موفقیت IVF در استفاده از تخمک فریز شده به سن خانم و میزان ذخیرۀ تخمک بستگی دارد. هرچه سن خانم کمتر باشد و میزان AMH مناسبتر باشد، تعداد تخمکهای بهدست آمده و بیشتر خواهد بود.
بهطور کلی تعداد تخمکهای بیشتر از 6 عدد، حدود موفقیت بارداری را 30 تا 60 درصد افزایش میدهد. در صورتیکه تعداد تخمکهای حاصل از یک سیکل فریز، کمتر از 6 عدد باشد، انجام مجدد سیکلهای تحریک تخمکگذاری و فریز مجدد تخمک ضرورت مییابد.
عوارض فریز تخمک
عوارض فریز تخمک همان عوارض سیکلهای IVF است. این سیکلها شامل احتمال خونریزی داخل شکمی حین، عفونتهای لگنی برای افراد با بیماری زمینههای آندومتریوز، تورشن یا پیچ خوردن تخمدانهای بزرگ شده و سندرم تخمدانهای تحریک شده میباشد.
سندرم تحریک تخمدان بیش از حد، در زنان با سابقۀ تخمدان پلی کیستیک و تخمدانهای بزرگ اتفاق میوفتد. افزایش وزن بیش از حد، اختلال الکترولیتی و تجمع مایع فراوان داخل شکم و اطراف ریهها از علائم سندرم تحریک بیش از حد محسوب میشود. در برخی از موارد این اختلال نیاز به بستری است. بهدلیل کاهش ذخیره تخمدان، احتمال بهوجود آمدن سندرم تخمدان تحریک شده بسیار کم خواهد بود.
حتما بخوانید: سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
هزینۀ فریز تخمک در سال جاری
در مراکز دولتی فعلاً بودجهای برای فریز تخمک در نظر گرفته نشده. بههمیندلیل فعلا امکان انجام فریز تخمک در مراکز دولتی وجود ندارد. در دختران باکره که تمایل به خروج تخمکها از طریق لاپاراسکوپی دارند، هزینۀ اضافهای برای این عمل دریافت میشود. در مراکز خصوصی هزینههای مختلفی بهمنظور خروج تخمک و فریز آن در نظر گرفته شده. هزینه فریز تخمک در کلینیک دکتر سروی حدود 13 تا 15 میلیون درنظر گرفته شده. بعداز خروج تخمکها هزینه سالیانۀ حدود 400 هزار تومان برای تمدید نگهداری دریافت میشود. با انجام فریز تخمک، میتوانید در سنین بالاتر یا شرایط مناسب برای بارداری اقدام کنید. همچنین این افراد مطمئن هستند که تخمکهای خارج شده برای ده سال قابلیت استفاده است.
اطلاعات کاملی درمورد فریز تخمک در سطح وبسایت فارسی یافت نمیشود، اما ما سعی کردیم در این مطلب تمام موارد مربوط به این روش را برایتان توضیح دهیم. اگر در اینباره سوالی دارید در پیج اینستاگرامی از ما بپرسید یا بهعنوان سوالاتی در سایت مطرح فرمائید تا راهنماییتان کنیم.
جهت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید.
دیدگاهتان را بنویسید