تخمک اهدایی روشی در درمان نازایی و ناباروری

تخمک اهدایی روشی در درمان نازایی و ناباروری

2 دی 1401

مطالعه مقاله 4 دقیقه زمان نیاز دارد

تخمک اهدایی یکی از مواردی می باشد که صددرصد  در درمان نازایی اثربخش است. استفاده از تخمک اهدایی یکی دیگر از روش های کمک باروری است. در درمان نازایی با استفاده از تخمک اهدایی می توان زمينه‌ باروري را فراهم نمود. بر اساس آمار، حدود ده تا پانزده درصد از زوجین از مشکل ناباروری رنج می برند. این زوجین نیاز به درمان های دارویی و یا درمان های پیشرفته تر مثل آی وی اف، میکروانجکشن و… پیدا می کنند. هر ساله تعداد بی شماری از زوجین نابارور به روش لقاح ازمایشگاهی صاحب فرزند می شوند.

در برخی از موارد علت های ناباروری به صورتی است که با درمان های دارویی و یا روش های پیشرفته تر امکان باروری برای زوج وجود ندارد. علل این نوع از ناباروری ها می تواند زنانه یا مردانه باشد. در برخی از بانوان به علت یائسگی زودرس، سن بالا و اختلالات دیگر علی رغم سالم بودن رحم، امکان بارداری وجود ندارد. در این صورت از تخمک اهدایی برای باروری استفاده می کنند. درنتیجه پس از سال‌ ها تلاش بی ‌فایده برای بارداری، تعداد زیادی از بانوان برای رسیدن به آرزوی شان از تخمک‌ اهدایی کمک می گیرند.

 

حتما بخوانید: آی وی اف چیست؟

 

کشف علت ناباروری در زوجین

معمولا وقتی زوجین با مشکل ناباروری به کلینیک مراجعه می کنند، ابتدا بررسی هایی در مورد علت نازایی انجام می شود. سپس در صورت نیاز تخمک اهدایی برای درمان نازایی به بیمار پیشنهاد می شود. بررسی هایی در خصوص کشف علل ناباروری انجام می شود که شامل موارد زیر می باشد:

  •  ارزیابی وضعیت هورمونی تخمدان و بررسی تست های ذخیره تخمدان.
  • ارزیابی وضعیت لوله های رحم و اناتومی رحم با عکس رنگی.
  • ارزیابی مرد و انجام تست انالیز اسپرم
  • سونوگرافی واژینال

مراحل درمان نازایی با تخمک اهدایی

در ابتدا باید گفت، درمان نازایی با تخمک اهدایی آخرین روشی است که ممکن است بیمار انتخاب نماید. خانمی که به عنوان دهنده تخمک اهدایی انتخاب می شود بسیار حائز اهمیت است. اهداکننده تخمک باید امتیازات زیر را داشته باشد:

  • سن دهنده تخمک اهدایی زیر سی سال باشد.
  • پزشک نازایی سلامت تخمدان، دهنده (تخمک اهدایی) را تایید کرده باشد.
  • دهنده تخمک(تخمک اهدایی) از سلامت کامل جسمی و روحی برخوردار باشد.
  • دهنده تخمک حداقل یک فرزند زنده سالم داشته باشد.
  • اهدا کننده تخمک ناقل بیماری ژنتیک خاصی نباشد.

پس از انتخاب اهدا کننده تخمک مناسب، مراحل اماده سازی تخمدان برای انجام ای وی اف در دهنده تخمک انجام می شود. حدود دو هفته زمان لازم است که داروهای تحریک تخمک گذاری اثر کند، پس از ان داروی ازاد کننده تخمک تزریق شده و دهنده تخمک به اتاق عمل برده می شود و تحت بیهوشی توسط سونوگرافی واژینال تخمک ها از بدن جدا شده و در ازمایشگاه جنین شناسی، تخمک های جدا شده با اسپرم همسر گیرنده تخمک لقاح داده می شود. پس از چند روز جنین تشکیل شده به رحم گیرنده انتقال داده می شود. بارداری پس از دوهفته با انجام تست سرمی بارداری و سونوگرافی واژینال تایید می شود.

 

 بررسی اولیه تخمدان قبل از دریافت تخمک اهدایی

حدود پنجاه درصد علت ناباروری مشکلات مربوط به تخمدان ها می باشد بنابراین از میان بررسی های فوق، تست ذخیره تخمدان و انجام سونوگرافی واژینال برای دیدن تعداد فولیکول های اولیه تخمدان از اهمیت به سزایی برای تعیین راه حل درمانی برخوردار است.

در چند گروه از خانم ها بررسی دقیق تخمدان در اولین ویزیت ناباروری ضرورت می یابد، زیرا ممکن است که نیاز به تخمک اهدایی باشد. این دسته بیماران شامل موارد زیر هستند:

  • زنان دارای سن بالای سی و پنج سال
  • خانم هایی که سابقه یائسگی زودرس در افراد نزدیک خانواده مثل مادر و خواهر دارند.
  • زنان دارای سابقه جراحی شکم در گذشته مثل اپاندکتومی و کیست تخمدان
  • خانم هایی که به تازگی دچار تغییرات سیکل قاعدگی مثل کوتاه شدن دوره و یا کم شدن حجم خون قاعدگی شده اند.
  • سابقه بیماری اندومتریوز

 

حتما بخوانید: میوم های رحمی و ارتباطش با ناباروری

آشنایی با آزمایش های تست تخمدان

برای تعیین پتانسیل کارایی تخمدان دو تست پایه وجود دارد. یکی اندازه گیری میزان انتی مولرین هورمون در سرم می باشد. دومین آزمایش انجام سونوگرافی واژینال توسط متخصص نازایی و تعیین تعداد فولیکول های اولیه هر دو تخمدان است. اگر میزان انتی مولرین هورمون بسیار کم باشد و یا طبق گزارش پزشک نازایی فولیکول های تخمدانی کم شده باشد. این شرایط به معنی کاهش شدید توانایی تخمدان در تولید تخمک های مفید است.بنابراین برای درمان نازایی با تخمک اهدایی می توان اقدام کرد.

 

آشنایی با آزمایش های تست تخمدان

چه کسانی از روش درمانی تخمک اهدایی استفاده می کنند؟

گاهی ممکن است تخمدان توانایی لازم برای تولید تخمک نداشته باشد و پزشک نازایی مجبور باشد برای دست یابی به حاملگی از تخمک اهدایی استفاده کند. کسانی که برای آن ها باید از تخمک اهدایی استفاده کرد. شامل:

  • زنان یائسه به خاطر شرایشان تمایل به دریافت تخمک اهدایی دارند.
  • زنان با سن بالای 45 سال نیز تمایل به دریافت تخمک اهدایی دارند.
  • خانم هایی که در سیکل های ای وی اف قبلی سلول تخمک سالم نداشته اند.
  • خانم هایی که ناقل ژنتیک بیماری های خاص هستند
  • خانم هایی که تست ذخیره تخمک یا انتی مولرین هورمون بسیار پایین دارند
  • در مواردی که تخمدان به داروهای تحریک تخمک گذاری پاسخ ندهد.

چه کسانی از روش درمانی تخمک اهدایی استفاده می کنند؟

 

نكات مهم در خصوص درمان نازایی با تخمک اهدایی

  • حداكثر سني فرد گيرنده تخمك 45 سال است. البته فرد بايد كاملا از خطرات باروري در سنين بالا مطلع باشد و پس ازمشاوره هاي لازم با متخصص و روان پزشك براي اين كار اقدام كند.
  •  لازم است زوجي كه مي خواهند با روش تخمك اهدایی تحت درمان قرار گيرند تحت مشاوره باشند و تمام جوانب اين كار اعم از مسائل روحي، رواني، ارث و قانون و ساير مسائل را درنظر بگيرند و با آگاهي كامل درمان را آغاز كنند.
  • آزمايش هاي اوليه پيش از درمان با روش تخمک اهدایی بايد به طور كامل انجام شود. آزمايش اسپرموگرام مرد، معاينات عمومي فيزيكي، آزمايش هاي روتين قبل از بارداري نظير سرخجه، آزمايش هاي ايمني، تعيين گروه خون و RH، ايدز، هپاتيت، معاينات لگني، بررسي حفره رحم و سونوگرافي براي اندازه گيري حجم رحم و درصورت لزوم هيستروسكوپي و لاپاراسكوپي تعدادي از اين آزمايش ها است.
    ضمنا رحم فرد گيرنده تخمك در زمان عمل بايد آمادگي داشته باشد كه لازم است اقدامات لازم از قبل انجام گيرد.
  • سن اهدا ‌كننده تخمك بهتر است بين 21 تا 34 سال باشد و ترجيحا اين فرد قبلا بچه دار شده باشد چراكه شانس حاملگي را در فرد گيرنده تخمك بالا مي برد.
  • خصوصيات فيزيكي فرد گيرنده و اهدا كننده تخمك بهتر است هماهنگ باشد. خصوصياتي نظير، رنگ پوست، رنگ چشم، رنگ مو و ساختمان بدني.
  • فرد اهدا كننده تخمك (Donor) بايد از نظر ژنتيكي كاملا سالم باشد،‌ همين طور از نظر بيماري هايي نظير سيفليس، هپاتيت، ايدز نيز بايد مورد بررسي قرار گيرد.
  • ارزيابي روان شناختي فرد اهدا كننده تخمك توسط يك شخص حرفه اي نيز بسيار توصيه مي شود. اين سابقه شامل بررسي سابقه خانوادگي، تحصيلي، ثبات روحي،‌انگيزه اهداء، سابقه بارداري سخت، روابط بين فردي، سابقه قضايي و قانوني، سابقه بيماري هاي روان پزشكي و اختلال شخصيتي است.

کلام پایانی

در نتیجه باید گفت که در بعضي موارد علل ناباروري به گونه اي نيست كه با تجويز دارو يا روش هاي پيشرفته درمان نازایی با تخمک اهدایی بتوان آنها را رفع كرد. براي مثال همانطورکه گفتیم در بعضي زنان به خاطر سن بالا، يائسگي زودرس و اختلالات ديگر، عليرغم سالم بودن ارگان هاي باروري به علت نداشتن تخمك از امكان باروري محروم اند.
در اين افراد تنها راه باروري دريافت تخمك اهدايي از يك داوطلب است. در محيط آزمايشگاه تخمك اهدايي توسط اسپرم هاي مرد كه همسر گيرنده تخمك است لقاح مي يابد و جنين حاصله از اين لقاح در رحم زن نابارور منتقل مي شود.اولين كودك حاصل از اهدای تخمك در جهان در سال 1984 متولد شده است و اين روش هم اكنون در كشور ما پس از طي مراحل شرعي و قانوني آن سالهاست كه مورد استفاده قرار مي گيرد.

 

در نتیجه باید گفت که در بعضي موارد علل ناباروري به گونه اي نيست كه با تجويز دارو يا روش هاي پيشرفته درمان ناباروري بتوان آنها را رفع كرد. براي مثال همانطورکه گفتیم در بعضي زنان به خاطر سن بالا، يائسگي زودرس و اختلالات ديگر، عليرغم سالم بودن ارگان هاي باروري به علت نداشتن تخمك از امكان باروري محروم اند.

 

شما می‌توانید برای مشاوره در خصوص استفاده از تخمک اهدایی برای درمان نازایی به دکتر فاطمه سروی، پزشک مجرب زنان و زایمان در غرب تهران ( دارنده فلوشیپ فوق تخصصی نازایی، لاپاروسکوپی و هیستروسکوپی، عضو انجمن نازایی اروپا و آمریکا، دانشیار دانشگاه تهران) مراجعه نمایید.

اینستاگرام دکتر فاطمه سروی

شماره های تماس جهت رزرو: 88087542-021 و 09195934458 و 09195600342

برچسب ها:

شاید این موارد نیز مورد علاقه شما باشد

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید نشانی ایمیل و شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

By commenting you accept the Privacy Policy