غربالگری جنین چطور انجام میشود؟
22 دی 1400
مطالعه مقاله 4 دقیقه زمان نیاز دارد
مهمترین دغدغه مادران در دوران بارداری، اطمینان از سلامت جنین است. بنابراین، مهمترین مسئولیت متخصص زنان، بررسی سلامت جنین طبق معیارهای روز دنیا و ارائه اطلاعات جامع به والدین میباشد. حدود 2 تا 3 درصد جنینها هنگام تولد، دچار نقایص ژنتیک هستند. انجام تستهای سلامت جنین یا همان غربالگری جنین از نظر ناهنجاریهای مادرزادی از مهمترین اجزای مراقبت بارداری محسوب میشود. شیوع ناهنجاریهای مادرزادی در جمعیت عمومی بسیار پایین بوده و اکثر نوزادان متولد شده از سلامت کامل برخوردار هستند.
مادران حین انجام تستهای غربالگری جنین، باید توسط خانواده و پزشک مورد حمایت قرار گیرند دچار اضطراب نشوند. درصورتیکه تستهای غربالگری نشان دهنده اختلالات ژنتیک در جنین باشد، والدین این شانس را دارند که در سنین پایین بارداری، اختمام حاملگی را انجام دهند و مجبور به تحمل یک بارداری پرخطر با جنین ناهنجار نباشند. تستهای بررسی سلامت جنین به دو نوع آزمایشات غربالگری و سونوگرافی تقسیم میشود.
آزمایشات سلامت جنین
تستهای آزمایشگاهی، سلامت جنینها را از نظر اختلالات کروموزومی 13، 18 و 21 مورد بررسی قرار میدهد. انواع تستهای آزمایشگاهی دارای حساسیتها و خصوصیتهای متفاوتی در بررسی سلامت جنین هستند. آزمایش بررسی سلامت جنین یا اولین آزمایش غربالگری سلامت جنین از هفته 11 تا 13 سن بارداری انجام میشود. در این آزمایشات دو مارکر آزمایشگاهی شامل free beta HCG و PAPP-A اندازه گیری میشود. این مارکرها، جنینهای مشکوک به تریزومی 13، 18 و 21 را شناسایی میکند. انجام این تستها در حاملگیهای چندقلو از دقت کمتری برخوردار هستند.
حتما بخوانید: آی وی اف Ivf چیست؟ هر آنچه باید درباره ای وی اف بدانید
آزمایش غربالگری سه ماهه دوم
آزمایش غربالگری سه ماهه دوم یا Quad marker از انتهای هفته 14 تا 16 انجام میشود. انجام دیررس این تستها، احتمال خطای آزمایشگاهی را بیشتر میکند. چهار مارکر بیوشیمیایی در جریان خون مادر چک میشود که شامل inhibin A، HCG، آلفا فیتو پروتئین و استریول هستند. بههمیندلیل این تستها به تست Quad marker معروف هستند. بررسی نتایج این تستها احتمال تیریزومی 18، سندروم داون و نواقص سیستم عصبی جنین را مشخص میکند.
تفسیر تستهای غربالگری جنین
تستهای غربالگری جنین شامل غربالگری مرحله اول و مرحله دوم قطعی نیستند. در صورت مثبت شدن این تستها، احتمال جنین ناهنجار مطرح میشود و سپس پزشک برای تایید این احتمال از تستهای غربالگری قطعی استفاده میکند. تستهای غربالگری قطعی شامل تست Cell Free DNA و آمنیو سنتز هستند.
تستهای قطعی تشخیص ناهنجاریهای جنین
نمونهگیری از پرزهای جفتی یا CVS یکی از تستهای قطعی تشخیص ناهنجاری جنین است. این آزمایش در سن بارداری 8 تا 10 هفته انجام میشود. احتمال سقط جنین در روش CVS به مادر توضیح داده میشود. بهدلیل خطرات ناشی از این تستهای تهاجمی، نمیتوان از آنها بهعنوان روش غربالگری استفاده کرد. از جمله بیماریهایی که با این روش قابل تشخیص است، بررسی موارد تالاسمی ماژور در جنین حاصل از پدر و مادر دارای ژن تالاسمی مینور میباشد.
دومین روش قطعی بررسی ناهنجاریهای جنینی، تست آمنیوسنتز هست. آمنیوسنتز معمولاً در هفته 14 تا 16 بارداری انجام میشود. روش کار به این ترتیب است که بعد از تعیین و تایید سلامت جنین و ضربان قلب با سوزن مخصوص از روی شکم، مقداری از مایع آمنیوتیک دورِ جنین داخل سرنگ جمعآوری میشود و برای بررسی ناهنجاریهای ژنتیکی و اختلالات متابولیک به آزمایشگاه فرستاده میشود. ارزش تشخیصی آمنیوسنتز در بررسی اختلالات ژنتیکی و متابولیک حدود 95 درصد بوده و کاملترین و قطعیترین تست سلامت جنین به شمار میرود.
در سالهای اخیر تست DNA Cell Free نیز بهعنوان تست قطعی سلامت جنین و بطور انحصاری برای بررسی اختلالات ژنتیک معرفی شده است. روش انجام این تست به این ترتیب است که براساس ورود سلولهای جنینی از جریان خون جفتی مادری به جریان خون مادر، مقداری از خون مادر بهمنظور بررسی به آزمایشگاه فرستاده میشود. دقت این تست در بررسی اختلالات ژنتیک، بین 90 تا 99 درصد براساس کیتهای مورد استفاده و مورد اعتماد بودن آزمایشگاه مورد نظر اعلام میشود.
روشهای دیگری برای تست غربالگری ژنتیکی
از دیگر روشهای بررسی غربالگری و ناهنجاریهای جنینی، انجام سونوگرافیهای دقیق در زمان بارداری است. اولین نوبت انجام سونوگرافی برای تعیین ناهنجاری جنینی در سن بارداری 11 تا 13 هفته انجام میشود. در این زمان مهمترین معیار بررسی سلامت جنین، اندازهگیری ضخامت گردن جنین یا اصطلاحاً NT میباشد. ضخامت گردن جنین براساس سن بارداری متغیر است و نمودار سن بارداری و ضخامت گردن جنین، اگر از حد تعیین شده بالاتر باشد، باید تستهای سلامت جنین و تستهای قطعی بررسی ناهنجاریها در مورد جنین به عمل آید.
دومین مرحله انجام سونوگرافی جنین، سن بارداری 18 تا 20 هفته است. در این سن بارداری بهدلیل تشکیل کاملِ تمام اعضای جنینی و شکلگیری کامل عملکرد قلب و اعضای جنینی مختلف، یک سونوگرافی مجرب میتواند تا حد کاملی، اختلالات آناتومیک جنین مانند لب شکری، اختلالات قلبی، طول دست و پا و سایر موارد را به خوبی بررسی و گزارش نماید. در ضمن بهدلیل افزایش شیوع بیماریهای قلبی در اکثر خانمهای باردار، خانمهای بارداری که دارای سابقه ناهنجاری قلبی در گذشته بودند، مادرانی که بالای سن 35 سال دارند و مادران دارای بیماری لوپوس توصیه میشود که حتماً انجام اکوکاردیوگرافی قلب جنین در سن بارداری 18 تا 20 هفته برای بررسی کامل جنین بهعمل آید.
حتما بخوانید: درمان بیماران مبتلا به سقط مکرر
وقتی تست غربالگری مثبت شد، چه کاری انجام دهیم؟
همانطور که درمورد تستهای غربالگری جنین توضیح داده شد، مثبت شدن تست غربالگری جنین بهعنوان درگیری قطعی جنین نیست. بنابراین برای تایید تستهای غربالگری، انجام تستهایی مانند Cell Free DNA و CVS و آمنیوسنتز توصیه میشود.
علت اینکه چرا از ابتدا در مورد همه زنان باردار از تستهای قطعی استفاده نمیشود این است که بعضی از این تستها دارای عوارضی مانند سقط و زایمان زودرس هستند. در ضمن هزینه انجام این آزمایشات بهعنوان بالاست و بسیاری از زوجها به این دلیل از انجام این تستها امتناع میکنند.
گذشته برای بررسی DNA Cell Free از مادران باردار نمونه خونی تهیه شده و به خارج از کشور فرستاده میشد، ولی هم اکنون امکان انجام این تست داخل کشور نیز وجود دارد. تعرفه انجام تست حدود 4 میلیون تومان بوده وبرای بسیاری از زوجها انجام آن غیرممکن است. یکی از مهمترین مسائل در انجام این تست درصد سلولهای جنینی در جریان خون مادر میباشد که فتال فرکشن نامیده میشود. چنانچه درصد سلولهای جنینی داخل جریان خون مادر، کمتر از حد عادی باشد، آزمایش no signal اعلام میشود و باید این تست دوباره تکرار شود.
درصورتی که تست غربالگری مثبت ارزیابی شود یا جنین دچار ناهنجاری باشد، مادر باردار به کمیته پزشکی قانونی ارجاع داده میشود. در این کمیته، اجازه ختم بارداری به دلیل ایجاد معضلات مادری و جنینی داده میشود. در کشور ما اجازه ختم بارداری در سن بارداری 18 هفته و کمتر داده میشود. اگر ناهنجاریهای جنینی در سن بارداری بالاتر مشخص شود، امکان قانونی ارائه ختم بارداری امکانپذیر نیست و بسیاری از والدین در این موارد اقدام به سقط غیرقانونی میکنند.
نکات خاص در تستهای غربالگری جنین
1- در صورت انجام تستهای غربالگری جنین، بهتر است که آزمایشگاههای مناسب و باتجربه برای انجام ازمایشات تخصصی انتخاب شوند.
2- انجام تستهای مذکور در زمان مناسبی که به تشخیص پزشک میرسد، حتماً انجام شود. سونوگرافی غربالگری بهتر است توسط پزشک پریتانولوژیست یا رادیولوژیست متبحر در امور اختلالات جنینی انجام شود. گاهی بهتر است در موارد دشوار دو پزشک رادیولوژی، خانم باردار رو مورد بررسی قرار دهند. پزشکهای انجام دهنده تستهای غربالگری دارای certificate از موسسات معتبر مانند موسسه طب مادر و جنین از آمریکا هستند. نوع دستگاه سونوگرافی بهکار برده شده، در دقت بررسی جنین بسیار حائز اهمیت است.
روش ختم بارداری در خانم حامله دارای جنین ناهنجار تا حد امکان بنا به شرایط مادری مانند سوابق سزارین و وضعیت جنینی بهتر است که به روش زایمان طبیعی انجام شود. در سن حاملگی 18 هفته و پایینتر، اندازه جنین بسیار کوچک است. اگر قرار باشد به روش هیستروتومی یا برش روی رحم، جنین خارج شود؛ ممکن است رحم دچار آسیب شدیدی شده و حتی امکان باروری بعدی نیز از مادر سلب شود.
درصورتیکه مادر دارای سابقه سزارینهای متعدد باشد، جنین هیدروپیک دچار اِدِم فراوان شده و بافتهای بدنی شل و به صورت ادماتو در جنین دیده میشود که ممکن است در این موارد لازم به انجام سزارین باشد. بعداز اینکه ختم بارداری اعلام شد، بررسی احتمال چسبندگیهای اندومتر و بقایای جفتی در هفتههای بعد از ختم بارداری توصیه میشود.
دیدگاهتان را بنویسید