مراقبت های قبل از بارداری که باید بدانید
10 آبان 1400
مطالعه مقاله 4 دقیقه زمان نیاز دارد
اقدام به حاملگی یکی از مهمترین تصمیم گیریها در زندگی زوجین است. با توجه به شرایط اجتماعی و اقتصادی کنونی زوجین میل دارند در زمان مناسب صاحب فرزند شود و زندگی خانوادگی خود را بصورت کامل برنامهریزی نمایند. استفاده از روشهای جلوگیری از بارداری مناسب، کلید رسیدن به این مقصود است. همچنین بهرهوری از مشاورۀ پزشکیِ پزشک متخصص افراد را در رسیدن به یک حاملگی نرمال و فرزند سالم کمک میکند. در ادامه برخی از مهمترین موارد مربوط به مراقبت های قبل از بارداری را توضیح خواهیم داد.
تاثیر مراقبت های قبل از بارداری در مادران
بارداری تغییرات فیزیولوژیک و روحی زیادی برای مادران باردار در پی دارد. بنابراین علاوهبر آمادگی جسمانی مناسب، آمادگی عاطفی زن نیز حائز اهمیت فراوان است. در صورتی که مادر، حاملگی را با برنامهریزی و زمان دلخواه شروع کند، مشکلات ناشی از آن را به راحتی پذیرا میباشد. همچنین دوران سخت بارداری را با سلامت بیشتری خواهد گذراند. بنابراین بهتر است زوجینِ کاندید بارداری، حداقل دو ماه قبل از شروع بارداری با پزشک متخصص زنان مشورت کنند. در صورت وجود بیماریهای خاص در زن، سابقۀ جراحی در گذشته، سوابق خانوادگی ویژه و وجود بیماریهای ژنتیکی بهتر است، این ویزیت زودتر انجام شود.
اهداف مشاوره قبل از بارداری
- آمادگی فیزیکی و عاطفی مناسب زوجین و فراهم آوردن بستر مناسب برای پذیرش مسئولیتها
- ارتقاء سلامت مادران در حین بارداری و پس از زایمان
- افزایش شانس تولد کودک سالم و کاهش میزان سقط و عوارض بارداری که مهمترین اقدامات بهداشتیِ یک جامعۀ سالم میباشد.
زن و شوهرهای کاندید بارداری بهتر است همزمان در ویزیت قبل از بارداری حضور داشته باشند و تصمیم به بارداری توسط هر دو نفر تأیید شود. در صورت وجود بیماریهای سیستم تناسلی مردان، مرد به یک متخصص اورولوژی ارجاع داده میشود. پزشک اورولوژیست فعال در حوزۀ باروری، او را از نظر بیماریهای خاص و عفونت های تناسلی و ادراری بررسی میکند. پزشک متخصص زنان با طرح سوالات مهم مربوط به باروری، بارداری، انجام معاینات پزشکی و آزمایشهای خاص، سعی میکند که بارداری بهتری را برای افراد رقم بزند. در مواردی که فرد از بیماریها یا مشکلات خاصی رنج میبرد ممکن است مشورت با متخصصین دیگر نیز ضرورت یابد. در این موارد در صورت تصمیمگیری پزشک متخصص زنان، مشاورههای مناسب انجام میشود.
پرسشهای پزشک برای انجام مراقبت های قبل از بارداری
سن زن و شوهر، شغل زوجین، میزان روابط زناشوئی، روش زندگی و عادات غذایی، روند سیکل های قاعدگی، بررسی چکاپهای انجام شده در ارتباط با بیماریهای زنان و زایمان، سابقۀ بیماری خاص در زوجین مثل فشارخون بالا و دیابت، و بیماریهای کلیوی، سابقۀ جراحی در زن و شوهر، سابقۀ عقبماندگی ذهنی و بیماریهای ژنتیک در هر دو خانواده، سوابق باروری شامل سقط، حاملگیهای خارج رحم یا فرزند قبلی، مصرف داروهای خاص، سابقۀ مصرف الکل، مواد مخدر و دخانیات از جمله سوالاتی هستند که پزشک از داوطلبان میپرسد.
معاینههای قبل از بارداری
برای اینکه زایمان بیخطری داشته باشید، مراقبت های قبل از بارداری بسیار مهم مستند. در ادامه برخی از این موارد را به شما خواهیم گفت
- معاینۀ فیزیکی تمام اندامهای بدن شامل معاینۀ قلب، سمعِ ریهها، بررسی شکم و بررسی پوست تمام نواحی بدن
- اندازهگیری وزن و قد و محاسبۀ BMI. امروزه برای بررسی سلامت بدن از فرمول BMI یا محاسبۀ تودۀ بدنی استفاده میشود که شامل حاصل تقسیم وزن به کیلوگرم بر قد به سانتیمتر به توان دو میشود.
- بررسی فشارخون، تنفس و درجه حرارت بدن
- معاینۀ واژینال از نظر انواع عفونتهای موجود و در صورت لزوم بررسی عفونتهای منتقل شونده از طریق تماسهای جنسی شامل زگیلهای تناسلی، تبخال تناسلی، عفونتهای تریکومونایی. شاید لازم شود که بررسی اسمیر عفونتهای میکروبی و ویروسی نیز بعمل آید.
پاپ اسمیر
پاپ اسمیر میتواند بهصورت انجام منحصربهفرد پاپ اسمیر انجام شود. یعنی نمونهگیری از دهانۀ سرویکس و بررسی پاتولوژی روتین بعمل آید. گاهی همزمان با انجام پاپ اسمیر معمول بررسی ویروس HPV نیز انجام میشود تا افرادی که از نظر ویروس HPV مثبت هستند مورد پیگیریهای بعدی قرار گیرند. بررسی کامل از این جهت قبل از اقدام به بارداری بعمل آید.
درخواست انجام سونوگرافی پستان
بارداری یکی از شرایطی است که سبب میشود بیماریهای پستان از دیدِ پزشک و بیمار دور بماند. همانطور که میدانید حین بارداری، بزرگ شدن پستانها و افزایش تراکم بافتی مانع معاینۀ دقیق توسط پزشک میشود. بنابراین تودههای مشکوک پستان ممکن است حین بارداری از نظر دور بماند و سبب مشکلات آتیِ هر بیمار شوند. بنابراین در خانمهای زیر 40 سال انجام روتین سونوگرافی پستان و بعد از آن انجام ماموگرافی بعلاوۀ سونوگرافی پستان بطور معمول قبل از بارداری توصیه میشود.
سونوگرافی واژینال
سونوگرافی واژینال زنِ کاندید بارداری را از نظر سلامت رحم، بررسی فیبرومهای رحمی، احتمال وجود پولیپ رحمی که گاه ممکن است منجر به سقط جنین و در آینده شود را امکانپذیر میکند. همچنین در حین انجام سونوگرافی واژینال، تخمدانها بهطورکامل بررسی شده و در صورت وجود کیستهای تخمدانی از جمله کیستهای آندومتریوزی، بررسی ها و اقدامات لازم قبل از اقدام به بارداری بعمل میآید. همچنین زمان تخمکگذاری را میتوان با انجام سونوگرافی واژینال مشخص کرده و به زوجین در زمان داشتن روابط جنسی مناسب که منجر به بارداری شود کمکهای لازم را انجام دهیم.
حتما بخوانید: کیست تخمدان در بارداری (آیا کیست تخمدان در بارداری خطرناک است؟)
انجام آزمایشهای چکاپ
آزمایشهای چکاپ روتین قبل از بارداری شامل بررسی میزان قند خونِ ناشتا، انجام آزمایش CBC برای بررسی گلبولهای سفید، بررسی کمخونی، میزان هموگلوبین خون و اندازهگیری میزان پلاکت میباشد. تستهای مربوطبه اختلالات انعقادی، آزمایشات مربوط به عملکرد تیروئید، اندازهگیری سطح ویتامین D، بررسی آنتیبادی مربوط به عفونتهای ویروسی شامل آنتی بادیِ، آبله مرغان، سیاموی و توکسوپلاسموز و اندازهگیری میزان HIV آنتی بادی، HBS آنتی ژن مربوط به هپاتیت B، اندازهگیری آنتی بادی برعلیه هپاتیت C، انجام آزمایش ادرار و کشتِ آن ، بررسی گروه خونی و RH از جمله آزمایشاتی هستند که انجام آن قبل از اقدام به بارداری کاملا واضح است.
در صورتی که خانمی در طول زندگی خود دچار آبله مرغان نشده باشد در صورت منفی بودن میزان آنتیبادی، میتوان از تزریق ایمونوگلوبین قبل از اقدام به بارداری کمک گرفت. در صورتی که آنتیبادی ضد سرخچه منفی باشد به بیمار واکسن تزریق شده و دو ماه تا اقدام به بارداری فاصله میوفتد. CMV یکی از عفونتهای ویروسی است. در صورتی که مادر از نظر آنتی بادی منفی باشد و برای اولین بار در حین بارداری مخصوصا در سه ماهه اول دچار این ویروس شود، احتمال ناهنجاریهای جنینی به شدت افزایش مییابد. بنابراین اندازهگیری آنتی بادی این ویروس قبل از اقدام به بارداری بسیار مهم است. آنتیبادی ضد انگل توکسوپلاسموز در زندگیهای امروز که نگهداری حیوانات خانگی به شدت افزایش یافته بسیار مهم است. درصورتی که این آزمایش منفی باشد، مادر نباید در نزدیکی حیوانات خانگی قرار گیرد.
نکته مهم درباره خانمهایی با بیماریهای خاص
نکتۀ مهم بعدی در مورد خانمهایی با بیماریهای خاص یا سابقۀ جراحیهای خاص حین بارداری است. بیماریهای خاص قبل از بارداری که از شیوع بیشتری برخوردار هستند، مانند دیابت، بیماریهای قلبی، بیماریهای کلیوی، بیماریهای روماتولوژیک محسوب میشوند.
زنان دچار بیماریهای قلبی حتما بایستی قبل از اقدام به بارداری توسط پزشک متخصص قلب ویزیت شوند. بعضی از این افراد اصلا اجازۀ حامله شدن ندارند ولازم است برای حاملگی از روش رحمِ اجاره استفاده کنند. بیماران دیابتی باید دو ماه قبل از اقدام به بارداری میزان پروتئین A1C و قند خون ناشتا و بعد از غذای کاملا نرمال داشته باشند. این کار در لیست مهمترین موارد مراقبت های قبل از بارداری قرار میگیرد. در صورت عدم رعایت این موضوع افزایش میزان سقط، ناهنجاریهای جنینی به شدت افزایش خواهد یافت.
همچنین حین بارداری افزایش وزن بیرویۀ جنین و افزایش احتمال زایمان سزارین بیشتر میشود. از مهمترین بیماریهای روماتیسمی در بارداری بیماری لوپوس است. احتمال شعلهور شدن لوپوس، درگیری کلیۀ زن باردار، نیاز به ختم زودرس بارداری و از بین رفتن جنین از مهمترین عوارض این بیماری است.
از شایعترین بیماریهای غددی دوران بارداری کم کاری غده تیروئید است. با انجام آزمایشات مخصوص عملکرد تیروئید بررسی میشود. در صورت کمکاری تیروئید ابتدا با مصرف داروی لووتیروکسین میزان عملکرد تیروئید کنترل شده و سپس اقدام به بارداری انجام میشود. در صورت عدم کنترل مناسب عملکرد تیروئید، جنین دچار مشکلات سیستم عصبی خواهد شد.
توصیههایی به بیمارانی که جراحی شکمی داشتهاند
بهعنوان یکی از مهمترین موارد مراقبت های قبل از بارداری این مورد را در نظر داشته باشید. بیمارانی که سابقۀ جراحی شکمیهای دارند قبل از اقدام به بارداری بایستی مورد بررسی قرار گیرند. برای مثال خانمی که جراحی رحم مانند جراحی فیبروم یا میوم رحم داشته باشد حتما بایستی درطی بارداری مورد توجه خاص قرار گیرد و زایمان نیز به صورت سزارین انجام شود. بنابراین حتما از بیماران میخواهیم که هرگونه سابقۀ جراحی مثل جراحی آپاندیس، جراحی کیست تخمدان، جراحی بر روی رحم و جراحی بر روی هرگونه ارگان شکمی و لگنی را به پزشک یادآوری کنند.
واکسیناسیون حین انجام مراقب های قبل از بارداری
مهمترین واکسنهایی که لازم است قبل از بارداری تزریق شود، واکسن کزاز، واکسن هپاتیت B، واکسن سرخجه، ایمونوگلوبین آبله مرغان، واکسن یادآورDT، کزار و دیفتری میباشد. اخیرا نیز پس از شیوع پاندمی کرونا، واکسیناسیون کرونا به شدت به بیماران کاندید بارداری توصیه میشود. توصیه میشود که دو هفته بعد از تکمیل واکسیناسیون کرونا اقدام به بارداری داشته باشند. قبل از اقدام به بارداری تزریق واکسن گارداسیل که ضد ویروس HPV تناسلی هست نیز بهتر است انجام شود.
وزن مناسب قبل از بارداری
یکیدیگر از موارد مهم مراقبت های قبل از بارداری وزن است. بهترین میزان وزن مناسب قبل از بارداری بر اساس عدد BMI و تودۀ بدنی محاسبه میشود. بهتر است BMI بین 19 تا 25 باشد، اگر BMI زیر 19 باشد، زن در دستۀ سوء تغذیه قرار میگیرد. میزان شیوع وزن کم جنین و زایمان زودرس و سقط افزایش مییابد. در زنان دچار اضافه وزن و BMI بالای 27 شیوع دیابت مادر، فشار خون و مسمومیت بارداری، زایمان سزارین افزایش خواهد یافت. همچنین در زنان دچار تخمدانهای پلیکیستیک و وزن بالا بهعلت اختلال در تخمکگذاری و تأخیر در بارداری و در صورت بارداری، سقط و ناهنجاریهای جنینی افزایش خواهد یافت.
بهتر است از خانمهای کاندید بارداری درخواست شود قبل از اقدام به بارداری هفته ای چهار بار و هر بار حداقل 30 تا 40 دقیقه ورزشهای هوازی انجام دهند تا بتوانند از ورزشهای مناسب در حین بارداری نیز برخوردار شوند، که در این صورت از عوارض افزایش بی رویۀ وزن حین بارداری در امان خواهند بود.
حتما بخوانید: سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
مکملهای غذایی
مراقبت های قبل از بارداری فقط به آزمایش خلاصه نمیشود. خانمها باید غذاهای مناسبی را هم میل کنند که بارداری کمخطری داشته باشند. مهمترین مکملهای غذایی قبل از بارداری شامل اسید فولیک برای جلوگیری از عوارض سیستم عصبی در جنین و مؤثر در سلامت مادران مبتلا به تالاسمی مینور، ویتامین D برای بهتر بودن کیفیت تخمکگذاری و کاهش سقط و کاهش مسمومیت بارداری و وزن کم جنین، ویتامین گروه B جهت بهبود وضعیت تخمکگذاری و کاهش سقط، ویتامین، آهن در صورت پایین بودن هموگلوبین مادر، سبب محافظت بهتر از سلامت مادر در حین بارداری میشود. همچنین دریافت مناسب میزان کلسیم سبب حفاظت از استخوانهای مادر در حین بارداری خواهد بود.
یکیدیگر از مراقبت های قبل از بارداری مراجعه به دندانپزشک است. به خانم کاندید بارداری توصیه میشود قبل از اقدام به بارداری حتما جهت ویزیت به دندانپزشکی مراجعه کنند. بهتر است گرافی، جراحیها و کارهایی که قرار است روی دندانها انجام شود حتما قبل از اقدام به بارداری باشد. در ضمن حین بارداری خانم باردار میتواند اقدامات دندانپرشکی انجام دهد، ولی بهدلیل افزایش جذب کلسیم از استخوانها، دندانها و افزایش آسیب به دندان در حین بارداری بهتر است ویزیت قبل از بارداری به عمل آید.
امیدواریم توانسته باشیم بهطورکامل شما را با مراقبت های قبل از بارداری آشنا کنیم. اگر در این باره سوالی دارید، حتما آن را از من بپرسید.
دیدگاهتان را بنویسید