تعیین جنسیت به روش ای وی اف (IVF)

تعیین جنسیت به روش ای وی اف (IVF)

27 بهمن 1399

مطالعه مقاله 4 دقیقه زمان نیاز دارد

بسیاری از زوجین تمایل دارند قبل از بارداری اقداماتی در مورد جنسیت جنین انجام دهند. فرآیند تعیین جنسیت جنین به روش ای وی اف دقیق ترین روشی است که به زوجین کمک می کند تا جنسیت جنین خود را قبل از تولد مشخص نمایند.

همانطور که می دانید کروموزوم های جنسی زن از دو کروموزوم ایکس تشکیل شده، بنابراین سلول های جنسی مرد که از دو نوع کروموزوم ایکس و ایگرگ تشکیل شده در لقاح با کروموزوم های ایکس زن تعیین کننده جنسیت جنین هستند.

در روش تعیین جنسیت با ای وی اف، خانم تحت درمان با داروهای هورمونی تعداد زیادی تخمک درست می کند. در ازمایشگاه جنین شناسی این تخمک ها با اسپرم مرد لقاح داده می شود. پس از تشکیل جنین نمونه برداری انجام شده و توسط متخصص ژنتیک جنسیت جنین مشخص می شود.

دلایل شایع زوجین برای تعیین جنسیت

  • ممکن بعضی زوجین چند فرزند از یک جنسیت داشته باشند و برای تعادل خانواده تمایل داشته باشند که فرزندانی از جنس دیگر داشته باشند.
  • ممکن است زوجنین فرزندی از یک جنسیت خاص را از دست داده باشند و تمایل داشته باشند که فرزندی از همان جنسیت داشته باشند.
  • برخی بیماری های ژنتیکی شایع ممکن است منحصر به یک جنسیت خاص باشد که با تعیین جنسیت بیماری های مذکور حذف خواهند شد.

مرتب سازی اسپرم ها در روش های  تعیین جنسیت

در اسپرم کرموزوم X حاوی مقدار DNA بیشتری نسبت به کروموزوم Y است، بنابراین سنگین تر است. اسپرم ها  به روش سانتریفیوژ یا به روش فلورسانت جداسازی می شوند. در روش سانتریفیوژ اگر اسپرم حاوی کروموزومX  باشد به دلیل سنگین تر بودن، به سمت پایین حرکت می کند و در روش استفاده از رنگ های فلورسانت، کروموزومX  دارای درخشش بیشتری است. قبل از انجام ای وی اف جداسازی اسپرم انجام می شود تا به موفقیت بیشتری در زمینه تعیین جنسیت دست پیدا کنیم.

حتما بخوانید: ای وی اف چیست؟

جزئیات مراحل تعیین جنیست با آی وی اف

از ان جا که تعیین جنسیت به روش ای وی اف، مستلزم انجام تمام مراحل ابتدایی ای وی اف می باشد. بنابراین لازم است مراحل ای وی اف شرح داده شود.

  • مرحله تحریک تخمدان: در این مرحله داروهای هورمونی به منظور تحریک تخمدان برای تخمک گذاری و تولید تخمک های با کیفیت بالا به خانم داده می شود.
  • در مرحله تخمک گیری، تخمک های موجود در فولیکول ها توسط گاید سونوگرافی از بدن جداسازی می شود.
  • در مرحله بعدی تخمک جداسازی شده با اسپرم لقاح داده می شود.
  • پس از پنج روز از جنین تشکیل شده بیوپسی انجام می شود.
  • متخصص ژنتیک نتیجه بیوپسی ها را بررسی می کند و جنسیت و سلامتی جنین ها را بررسی می کند.
  • در مرحله نهایی جنین های تعیین جنسیت شده به داخل رحم انتقال داده می شود.

حتما بخوانید: هزینه عمل ای وی اف در سال ۹۹

چالش های تعیین جنسیت با آی وی اف

تعیین جنسیت به روش ای وی اف دارای دقت تشخیصی 99 درصد می باشد. این امار بسیار اغوا کننده به نظر می رسد و زوجین تصور می کنند اگر برای این امر اقدام کنند 99 درصد به نتیجه دلخواه خواهند رسید، ولیکن در عمل اینطور نیست.

از انجا که در عمل ای وی اف جنین در محیط ازمایشگاهی تشکیل می شود و پس از اماده سازی رحم به داخل ان انتقال می یابد ممکن است تناسب بین تمایل جنین به لانه گزینی واندومتر مختل شود،بنابراین احتمال حاملگی با این روش حدود پنجاه درصد است واین موضوع یعنی کاهش باروری همواره تعجب زوجین را بر می انگیزد، چرا که عموما افرادی که برای این امر مراجعه می کنند از نظر باروری مشکلی ندارند.

از دیگر مشکلاتی که در حین تعیین جنسیت با ای وی اف پیش می اید عبارت است از این که ممکن است زوجین به جنسیتی خاصی علاقه داشته باشند ولی جنین های ان جنس دچار ناهنجاری های ژنتیکی باشند و پزشک نمی تواند جنین با اختلال ژنتیک را به داخل رحم مادر انتقال دهد.برای مثال زوجی برای تعیین جنسیت پسر مراجعه کردند، پس از طی مراحل درمان، همه جنین های پسر دچار ناهنجاری ژنتیک بودن و قابلیت انتقال به داخل رحم را نداشتند.

مشکل دیگری که در روند درمانی تعیین جنسیت با ای وی اف وجود دارد این است که ممکن است جنین ها همگی از یک جنسیت باشند و جنسیت مورد نظر زوجین در بین جنین ها نباشد. اگر به هر دلیلی از جمله عدم وجود جنسیت مورد نظر در بین جنین ها و یا ناهنجاری جنین های دلخواه سیکل درمانی کنسل شود، برای حصول نتیجه مورد نظر و در صورت تمایل زوجین به ادامه درمان، سیکل درمانی جدید شروع شود.

هزینه تعیین جنسیت با ای وی اف

هزینه تعیین جنسیت بر اساس تعداد جنین هایی که مورد بررسی قرار می گیرند، متفاوت است. بخش دیگری از هزینه تعیین جنسیت شامل هزینه بیوپسی سلولی جنین و آزمایشگاه ژنتیک است. هزینه تعیین جنسیت با ای وی اف بر اساس مصوبات وزرات بهداشت می باشد و هزینه ها فقط در موارد گفته شده با یکدیگر متفاوت هستند.

 

دکتر فاطمه سروی

دکتر فاطمه سروی جراح و متخصص زنان، لاپاراسکوپی و هیستروسکوپی، مجموعه دکتر سروی در اعمال جراحی های لاپاراسکوپی و هیستروسکوپی در رده پیشرفته قرار دارد

  • متخصص و جراح زنان و زایمان عضو انجمن نازایی اروپا و امریکا
  • دانشیار دانشگاه تهران و فلوشیپ فوق تخصصی نازایی،لاپاروسکوپی وهیستروسکوپی

جهت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید.

برچسب ها:

شاید این موارد نیز مورد علاقه شما باشد

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید نشانی ایمیل و شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

By commenting you accept the Privacy Policy