هیستروسکوپی رحم چیست؟(بررسی نحوه انجام،مزایا و عوارض)

هیستروسکوپی رحم چیست؟(بررسی نحوه انجام،مزایا و عوارض)

18 فروردین 1400

مطالعه مقاله 4 دقیقه زمان نیاز دارد

هیستروسکوپی یک نوع جراحی می باشد که کمترین آسیب را به بیمار وارد می‌کند. جراح هیستروسکوپ  را از طریق دهانه رحم وارد رحم می کند. هیستروسکوپ به جراح این امکان را فراهم می کند که داخل رحم را با استفاده از مانیتور مشاهده کند . سپس رحم بیمار به صورت کامل مورد بررسی قرار می گیرد . جراح شکل و پوشش داخلی رحم بیمار را بررسی می کند و در جستجوی آسیب های درون رحمی می شود. وناگفته نماند که با جراحی هیستروسکوپی، ورودی لوله های رحم را نیز می توان بررسی نمود.

آشنایی با انواع هیستروسکوپی

به صورت کلی هیستروسکوپی را به دو نوع مختلف تقسیم می کنیم. نوع اول درمانی و نوع دوم تشخیصی می باشد که در ذیل هر کدام را یه اختصار شرح داده ایم.

هیستروسکوپی درمانی

 گاهی اوقات از هیستروسکوپی برای درمان بیمار استفاده می گردد. در مواردی مانند برداشتن فیبروم رحمی و پولیپ داخل رحمی ، از بین بردن چسبندگی های داخل رحم و از این قبیل.

هیستروسکوپی تشخیصی

برای تشخیص علت خونریزی غیر طبیعی مثل افزایش ضخامت فیبروم، اندومتر، پولیت و … استفاده می شود. مواردی مانند ناباروری، خونریزی های غیر طبیعی رحمی، سقط های مکرر، تشخیص چسبندگی ها و فیبروم های داخل رحمی، تشخیص پولیپ آندومتر، تشخیص علل دردهای لگنی، شناسایی محل IUD جا به جا شده، شکست های مکرر روش های باروری و ….

 

حتما بخوانید: هیستروسکوپی

 

هیستروسکوپی برای خروج بقایای بارداری

هیستروسکوپی برای خروج بقایای بارداری

دکتر سروی در خصوص عمل هیستروسکوپی جهت خروج بقایای بارداری یکی از بیمارانشان شرح داده اند که : ” بیمار دو ماه پیش سقط جنین داشتند که بعد از آن مرتب دچار خونریزی شده بودند. برای بیمار سونوگرافی واژینال انجام دادیم. در سونوگرافی مشاهده شد که یک مقداری از جفت داخل رحم باقی مانده است. وقتی که خانمی سقط می کند و جفت داخل رحم باقی می ماند، اگر که زود این مورد را مشاهده کنیم، می توانیم که با روش کورتاژ تخلیه را انجام دهیم و مشکل بیمار را حل کنیم. ولی در مواقعی که جفت طولانی مدت داخل رحم باقی می ماند به شدت به دیواره های رحم می چسبد. و این وضعیت منجر می شود که ما نتوانیم به خوبی با روش کورتاژ جفت را از رحم جدا کنیم.  به همین دلیل حتما باید از روش هیستروسکوپی استفاده کنیم.”

هیستروسکوپی فیبروم های داخل حفره رحم

دکتر سروی در خصوص عمل هیستروسکوپی فیبروم های داخل حفره رحم یکی از بیمارانشان به این صورت توضیح داده اند که : “بیمار 45 ساله که دارای دو فرزند می‌باشد که زایمان طبیعی انجام داده است. اخیرا خونریزی های خیلی شدیدی داشتند. برای ایشان سونوگرافی واژینال انجام دادیم که مشاهده شد فیبرومی داشتند که داخل حفره رحم بود. این فیبروم باعث شده بود که خونریزی های شدیدی برای بیمار ایجاد شود. درگذشته برای بیمارانی که دارای این مشکل بوده اند کلا رحم را جدا می کردند. ولی اکنون با تکنیک هیستروسکوپی ما فقط فیبروم داخل رحم را درمی آوریم که در این صورت مشکل بیمار حل می گردد”.

در ادامه صحبت های دکتر سروی : “عمل جراحی هیستروسکوپی برای بیمار انجام شد که فیبروم سه سانتی داخل حفره رحم داشتند. فیبروم های داخل حفره رحم با اینکه سایزشان کوچک است حتی اگر پنج میلی متر هم باشند نیز می توانند باعث خونریزی های خیلی شدید و کم خونی برای بیمار شوند. بنابراین با روش هیستروسکوپی و زیر دید مستقیم، این فیبروم را به طور کامل خارج کردیم. فیبروم ها به این روش توسط یک وسیله ی مخصوص خرد  شده و از داخل رحم خارج می شوند.”

 برداشتن پولیپ به چه صورت انجام می گیرد؟

دکتر سروی در خصوص عمل هیستروسکوپی برای برداشتن پولیپ یکی از بیمارانشان به این صورت توضیح داده اند که : “بیمار 60 ساله هستند  و 10 سال است که یائسه شده اند. مشکلشان این بوده است که بعد از ده سال یائسگی دچار خونریزی شده بودند. برای ایشان سونوگرافی واژینال انجام دادم. مشاهده نمودم که دیواره داخل رحم ضخیم شده بود. ناگفته نماند که در خانم هایی که یائسه هستند دیواره ی رحم حتما باید کمتر از 4میلی متر باشد. ولی در سونوگرافی واژینال مشخص شد که دیواره ی رحم بیمارحدود 15میلی متر بود. پس در نهایت از روش هیستروسکوپی استفاده کردم. داخل حفره رحم بیمار، پولیپ دیده شد که پولیپ را برداشتیم. سپس پولیپ را جهت بررسی به واحد پاتولوژی فرستادیم که از نظر بدخیمی چک کنند و به ما گزارش دهند.”

پزشک بنا به دلایل مختلفی با توجه به شرایط بیمار روش هیستروسکوپی را تجویز می نماید.

در ادامه دکتر سروی بیان کرده‌اند: ” به هرحال خانم ها باید در سنین بعد از یائسگی حتما حتی اگر یک نوبت خونریزی داشته باشند باید به پزشک مراجعه کنند. و برای این نوع بیماران سونوگرافی واژینال انجام گردد تا مشکلشان شناسایی شود. نکته ای که خیلی مهم است این می‌باشد که در سنین بعد از یائسگی 10درصد پولیپ‌های داخل حفره ی رحمی احتمال بدخیمی دارند. بنابراین حتما باید برای این بیماران عمل جراحی هیستروسکوپی انجام شود و این پولیپ ها برداشته شود. در پاتولوژی چک شود که از نظر بدخیمی مشکلی نداشته باشند.”

خراش آندومتر درعمل جراحی هیستروسکوپی

دکتر سروی در خصوص عمل هیستروسکوپی برای خراش آندومتر یکی از بیمارانشان به این صورت شرح داده اند که : “بیمار در حال حاضر سه بار اقدام به آی وی اف و انتقال جنین نموده‌اند. بنابراین در این موارد که به عنوان شکست مکرر آی وی اف ذکر می‌شود. توصیه من این بوده است که هیستروسکوپی برایشان انجام دهم و در هیستروسکوپی کاملا حفره داخل رحم را مشاهده کنم. بعد از آن خراش آندومتر را انجام دهم”.

در ادامه دکتر سروی شرح داده‌اند : ” خراش دیواره رحم در این موارد باعث می شود که یک سری مواد منتقل کننده که برای جایگزینی جنین مناسب می باشد ، از داخل رحم ترشح شود. در نتیجه باعث می شود که لانه گزینی جنین بهتر شود. بنابراین خراش آندومتر را برای بیمار انجام دادم و همچنین طول  دهانه رحم بیمار را اندازه گیری کردم. تا موقع انتقال جنین توجه داشته باشیم که جنین را در جای مناسبی در داخل رحم قرار دهیم.که شانس بارداری بیمار را افزایش یابد”.

خراش آندومتر درعمل جراحی هیستروسکوپی

بررسی عوارض و خطرات 

هیستروسکوپی، روشی کاملا بی خطر و ایمن می باشد. اما در بعضی موارد و چنانچه همزمان با جراحی انجام گردد، امکان بروز عوارض ذیل است که عبارتند از:

  • خونریزی های شدید
  • عفونت
  • به وجود آمدن اسکار در رحم
  • واکنش و حساسیت به بیهوشی و یا مایعی که جهت پاکسازی رحم استفاده می گردد .

لازم به ذکر است که در صورت مشاهده علائمی مانند تب، درد و خونریزی شدید، سریعا به پزشک مراجعه نمایید.

سخن آخر

پزشک بنا به دلایل مختلفی با توجه به شرایط بیمار روش هیستروسکوپی را تجویز می نماید. این شیوه عوارض خیلی کمی را در پی دارد. اما، حتما پیش از انجام آن با پزشک خود مشورت های لازم را داشته باشید. همچنین باید گفت که دوره نقاهت این روش بسیار کوتاه و سریع می باشد. به طوری که فرد بعد از آن قادر به انجام کارها و فعالیت های خود است.

شما می‌توانید برای مشاوره در خصوص عمل جراحی هیستروسکوپی به دکتر فاطمه سروی، پزشک مجرب زنان و زایمان در غرب تهران ( دارنده فلوشیپ فوق تخصصی نازایی، لاپاروسکوپی و هیستروسکوپی، عضو انجمن نازایی اروپا و آمریکا، دانشیار دانشگاه تهران) مراجعه نمایید.

اینستاگرام دکتر فاطمه سروی

شماره های تماس جهت رزرو: 88087542-021 و 09195934458 و 09195600342

شاید این موارد نیز مورد علاقه شما باشد

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید نشانی ایمیل و شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

By commenting you accept the Privacy Policy

2 thoughts on “هیستروسکوپی رحم چیست؟(بررسی نحوه انجام،مزایا و عوارض)

    1. کارشناس کد07 گفت:

      سلام خدمت شما
      هزینه ی آی وی اف در مطلب ( هزینه ی آی وی اف ) سایتمون درج شده است