درمان ناباروری با لاپاراسکوپی
4 فروردین 1398
مطالعه مقاله 4 دقیقه زمان نیاز دارد
درمان ناباروری با لاپاراسکوپی
برای بررسی دقیقتر مشکلات ناباروری یا تشخیص و درمان عوارضی مانند چسبندگی، فیبروئید، عفونت یا آندومتریوز که ممکن است باعث ناباروری شده باشد، از جراحی لاپاراسکوپی استفاده میشود. لاپاراسکوپی نسبت به سایر روشهای جراحی کمهزینهتر است و دوران بهبود آن نیز سریعتر است. در این مطلب میتوانید با چگونگی عمل لاپاراسکوپی برای تشخیص و درمان مشکلات ناباروری و مراقبتهای پس از آن آشنا شوید.
لاپاراسکوپی اغلب بعد از مراحلی مانند آنالیز اسپرم، عکس برداری، ارزیابی تخمدان ها و مراحل تخمک گذاری انجام می َشود. اگر اشکالی در روند تخمک گذاری وجود داشته باشد لاپاراسکوپی کمکی به درمان ناباروری نمی کند.
جراحی لاپاراسکوپی به عنوان روش تشخیص و درمان بیماری های رحم می باشد. کاربرد دیگر لاپاراسکوپی کمک به تشخیص و درمان نازایی می باشد. لاپاراسکوپی در فرآیند آنالیز اسپرم، بررسی تخمدان ها و مراحل تخمک گذاری صورت می گیرد.
در صورتی که لاپاراسکوپی در مراحل ابتدایی ارزیابی باشد بهترین روش برای درمان ناباروری می باشد. وقتی ناباروری در مراحل پیشرفته تر باشد از جمله اختلالات تخمک گذاری لاپاراسکوپی کمکی به درمان نمی کند . لاپاراسکوپی می تواند با درمان اختلالات آندومتریوز، بیماری التهابی لگن و دردهای لگنی به درمان نازایی کمک کند. همچنین قابلیت انجام همزمان با جراحی دیگری مانند هیستروسکوپی را دارد.
جراحی لاپاراسکوپی با ایجاد برش های کمی در ناحیه زیر ناف انجام می شود. ابزاری که وارد شکم می شود لوله مانند بوده و دارای سر تلسکوپی می باشد که از مناطق مورد بررسی عکس می گیرد. این جراحی نسبت به جراحی لاپارامی کمتر زمان برده و به دلیل ایجاد برش های کمتری سریع تر بهبود می یابد.
لاپاراسکوپی یک عمل جراحی ساده و کمتر تهاجمی است که در آن با ایجاد یک یا چند برش کوچک روی شکم و وارد کردن یک ابزار به نام لاپاراسکوپ که دارای چراغ و دوربین است، اندامهای داخل حفرۀ شکم یا اندام لگنی بررسی میشود. از لاپاراسکوپی میتوان برای پیدا کردن و درمان عارضههایی نظیر کیست، چسبندگی، فیبروئید، آندومتریوز و عفونت استفاده کرد که ممکن است باعث ناباروری شده باشد. همچنین پزشک هنگام عمل لاپاراسکوپی میتواند در صورت نیاز، مشکل را درمان یا بافتهای مورد نظر را خارج کند. در مواردی که پزشک نتوانسته است از طریق آزمایشها یا هیستروسکوپی مشکل ناباروری را تشخیص دهد، ممکن است برای بررسی بیشتر لاپاراسکوپی را توصیه کند.
چه زمانی روش لاپاروسکوپی توصیه می شود؟
لاپاروسکوپی اولین روش درمانی برای ناباروری نیست. پزشک شما ممکن است این روش را پس از آزمایش روشهای مختلف دیگر یا پیشنهاد سایر گزینه های ناباروری توصیه کند. در اینجا برخی از دلایلی که ممکن است پزشک به شما لاپاروسکوپی را پیشنهاد کند؛ توضیح می دهیم:
- وجود بارداری خارج رحمی که یک وضعیت کشنده است.
- اگر پزشک نسبت به وضعیت شما، مشکوک به چسبندگی لگن یا بیماری التهابی لگن باشد.
- تشخیص آندومتریوز متوسط یا شدید.
- لاپاراسکوپی در درمان ناباروری
- درد و ناراحتی هنگام رابطه زناشویی
- درد و گرفتگی شدید در دوره عادت ماهانه
- در بسیاری موارد، پزشک ممکن است در طول عمل جراحی لاپاروسکوپی مشکل را درمان کند (البته نه در همه موارد).
لاپاروسکوپی برای موارد زیر نیز کاربرد دارد؛ این موارد از دلایل ناباروری محسوب می شود:
- اگر سندرم تخمدان پلی کیستیک PCOS دارید.در چنین حالتی ممکن است پزشک شما درمان تخمدان را توصیه کند. سندرم تخمدان پلی کیستیک مانع تخمک گذاری می شود. برای اصلاح این موضوع، پزشک شما ممکن است در نقاط مختلف تخمدان ها حفره ایجاد کند.
- اگر فیبروئیدی دارید که باعث درد شدید یا انسداد در لوله های فالوپ می شود (که در حفره رحم نیز تأثیر دارد).
- اگر کیست تخمدان دارید که لوله های فالوپ را مسدود کرده و باعث درد شدید می شود. در بعضی موارد، پزشک شما حتی ممکن است با سونوگرافی و استفاده از یک سوزن کیست را تخلیه کند. با این وجود، برداشتن یا تخلیه کیست های بزرگ آندومتر ممکن است بر ذخایر تخمدان شما تأثیر منفی بگذارد.
- در صورتی که رسوب آندومتر علت ناباروری باشد. در حالی که برخی پزشکان تصور می کنند که برداشتن رسوب ها احتمال بارداری را بهبود می بخشد، برخی دیگر می گویند که فقط در صورت ایجاد درد و ناراحتی شدید باید رسوب ها را از بین برد.
- در صورت مسدود شدن لوله های فالوپ. میزان موفقیت لاپاروسکوپی در درمان ناباروری از طریق ترمیم لوله تا حد زیادی متفاوت است.
- اگر شما می خواهید بعد از انجام لاپاراسكوپی؛ لقاح آزمایشگاهی IVF انجام دهید، پزشك ممكن است توصیه كند كه این روش را انجام ندهید و فقط روش آی وی اف را انجام دهید.
- در صورتی که پزشک شما به هیدروسالپینکس مشکوک باشد که در آن لوله فالوپ نوع خاصی از انسداد را ایجاد کرده باشد؛ پزشک شما ممکن است با این جراحی بخواهد لوله را جدا کند.
دکتر فاطمه سروی متخصص لاپاراسکوپی